donderdag 19 maart 2009

Concept van het VERLEDEN: 'Radio'

Radio is draadloze telefonie en telegrafie, maar de betekenis is meer dan alleen dat. Het is een techniek om met radiogolven draadloos berichten over te brengen van zender naar ontvanger.
In 1895 wilde Nikola Tesla als eerste een demonstratie geven om elektrische signalen over een grote afstand te versturen. Maar zijn werkruimte vatte vlam en dus kon hij het experiment niet uitvoeren. Guglielmo Marconi lukte het datzelfde jaar wel om als eerste een radioverbinding van enkele kilometers te maken met een zelfgemaakte zender en ontvanger die was gebaseerd op een oscillator van Nikola Tesla’s ontwerpen. Ongeveer tegelijkertijd deed Alexander Stepanovitsj Popov hetzelfde. Beiden bouwden voort op het werk van Heinrich Hertz, die in 1887 ontdekte hoe elektromagnetische radiogolven konden worden opgewekt en terug ontvangen. Er is dus eigenlijk niet één echte uitvinder van de radio. Voor een radioverbinding zijn namelijk meerdere onderdelen nodig en deze zijn door allemaal verschillende personen uitgevonden.
In het begin werd radio alleen als middel gebruikt om signalen door te geven. Door de uitvinding van de elektronenbuis in 1906 werd het mogelijk echte geluiden uit te zenden. Berichten konden nu rechtstreeks ingesproken worden en hoefden niet meer in codes vertaald te worden.
In 1899 werd de eerste radioverbinding over het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk gebracht. In 1901 werd de eerste trans-Atlantische radioverbinding tussen Groot-Brittannië en Newfoundland tot stand gebracht.In 1919 kwam de eerste Nederlandse omroepzender op de radio. Het was de zender met de roepletters PCGG.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio een zeer belangrijk communicatiemiddel. Voor militaire doeleinden maar ook voor de mensen thuis. Zo probeerden onderduikers bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de oorlog.
De radio is een heel belangrijk concept geweest van het verleden. Het heeft mensen dichter tot elkaar gebracht en is vandaag de dag nog steeds een belangrijk communicatiemiddel.


Geschreven door: Davine Lambert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten