donderdag 19 maart 2009

Conceptontwikkelaar: 'Harry Roetert'

Harry Roetert is een creatieve conceptontwikkelaar. Hij is door zijn creativiteit telkens in staat om nieuwe concepten te vinden en deze te ontwikkelen.
Zijn werk bestaat vooral uit het opstellen van internetstrategiën, keuzes maken uit soorten websites, het opzetten van webstructuren, projecten begeleiden bij een bouwproces en het opzetten van organisatie structuren.
Harry Roetert is een veel gevraagd en populaire conceptontwikkelaar. Dit omdat hij de concepten niet alleen ontwikkeld, maar hij begeleid ook de loop van de concepten als deze een langere periode duurt. Als de ontwikkeling van een concept niet goed loopt, dan zorgt Harry Roetert voor een nieuwe ontwikkeling die soepeler zal lopen en die beter bij het concept zal passen. Door zijn kennis helpt hij vaak op als coach om mensen te begeleiden tijdens de lancering van een concept.

Naast zijn werk als concept ontwikkelaar, is Harry Roetert ook kustenaar. Het volgende vertelt hij over zijn eigen kunst:
“In mijn schilderijen komen aardse elementen uit mijn jeugd terug (o.a. koeien) en lucht-elementen (ideeën, dromen). Ik probeer de essentie uit te drukken door veel weg te laten. Door herhaling van het essentiële in rustige kleurvlakken ontstaat een natuurlijk ritme.”

Geschreven door: Jolijn Eijsbergen
http://1cod3.blogspot.com/
http://www.roetert.com/

Conceptontwikkelaar: 'Joop van den Ende'

Joop van den Ende wordt geboren op 23 februari 1942 in Amsterdam. Hij trouwt in 1988 met Janine Klijberg en zij krijgen twee kinderen.
Joop van den Ende richt samen met John de Mol het televisiebedrijf Endemol op. Na vele succesvolle televisieprogramma’s bedacht te hebben, verkoopt van den Ende zijn belang in het televisiebedrijf in 2000 vanwege gezondheidsproblemen. Hij verkoopt zijn belang van 26%, wordt miljardair en richt zich voortaan op het produceren van grote musicals in Nederland, Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk, Rusland en de VS. Met zijn bedrijf Joop van den Ende Theaterproducties produceert hij onder meer de musicals The Wiz, The Lion King, Tarzan, Ciske de Rat, Dirty Dancing en Evita. In 1998 heeft Joop van den Ende de internationale theateronderneming Stage Entertainment opgericht, waar hij zich nu ook verder op wil richten. Het bedrijf is uitgegroeid tot een multinational met 5000 medewerkers en een omzet van 600 miljoen.
Nadat Joop van den Ende eind maart 2006 werd opgenomen met hartproblemen werd hij gedwongen enkele beslissingen over het werk te nemen. Dit leidde ertoe dat hij september 2006 bekend heeft gemaakt zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van het Nederlandse theaterproductiebedrijf Joop van den Ende Theaterproducties BV. Tijdens een persconferentie in april 2007 heeft van den Ende bekend gemaakt dat hij met ingang van september 2007 de dagelijkse leiding van Stage Entertainment overdraagt aan Henk Kivits.
Joop van den Ende is een succesvol conceptontwikkelaar. Vele televisieprogramma’s, musicals, theaterstukken, etc. zijn door hem op de been gebracht.


Geschreven door: Davine Lambert

Conceptontwikkelaar: 'Reinout Oerlemans'


Na de rol van Arnie Alberts 6 jaar te vertolkt te hebben is Reinout Oerlemans in 2001 de Nederlandse televisieproductiemaatschappij Eyeworks opgericht. Tegenwoordig worden in ruim 50 laden televisieformats van het bedrijf uitgezonden. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam en het distributiekantoor is gevestigd in Londen. Eyworks heeft productievestigingen in Nederland, Belgie, Duitsland, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Argentinie, Chili, Nieuw Zeeland , Australie en de VS.
In 2005 heeft Eyeworks “WK Productions” gekocht en is nu omgedoopt tot “ Eyeworks Sport”. Het bedrijf produceert diverse sport programma’s voor de Nederlandse televisie. Eyeworks sprot is verantwoordelijk voor de beelde van het Nederlandse Erdedivisievoetbal.
Reinout Oerlemans en zijn gezin wonen nu in de veelbesproken wijk van Beverly Hills waar de postcode 90210 van is. En hij staat op de 3de plaats van Quote 100% selfmade een lijst met rijke ondernemers onder de 40 jaar die hun fortuin eigenhandig hebben vergaard.
Geschreven door: Serwenda Jongbloed

Conceptontwikkelaar: Marieke Gilissen

Marieke van Gelissen is werkzaam bij ‘Ideeel +’, een bureau dat naar aanleiding van de vraag van de opdrachtgever een concept op maat bedenkt. Producten die daarbij horen, kunnen zijn: een festival, een congres, een mediacampagne, een onderzoek, een expositie, een boek, een publiciteitsstunt, etc. Of een combinatie van activiteiten.Quote: 'Het mooiste vind ik het als je echt een wisselwerking met de opdrachtgever kunt laten ontstaan. Dat je elkaar scherp houdt. En elkaar aanvult. Dat levert vaak het beste resultaat op.’

http://www.linkedin.com/pub/4/958/381

Geschreven door: Lianne de Goede

Conceptontwikkelaar: 'John de Mol'

Als succesvol producent kun je John de Mol ook wel een conceptontwikkelaar noemen. In principe lanceert hij een tv-programma als een nieuw concept. In 1979 zette John de Mol zijn productiebedrijf John de Mol Producties op.
Pas in 1984 kwam het eerste succes met de lancering van Popformule. Toen er ook vraag kwam van de buitenlandse zender Skychannel werd John de Mol Producties erg succesvol. Het ene na het andere succesvolle programma werd gelanceerd. Voorbeelden zijn; Love Letters, de Vijf Uur Show, All You Need Is Love en Baantjer.
Één van de spraakmakendste programma's die ontwikkeld is door John de Mol is wel Big Brother. Een programma die een groep mensen 100 dagen af sluit van de buiten wereld in een grote villa vol camera's.

John de Mol heeft samen met Joop van de Ende (een andere zeer succesvolle producer) het bedrijf Endemol opgericht. In plaats van verder concurreren gingen ze samen verder. Dit werd een erg succesvol bedrijf. Maar John de Mol wilde meer. In 2004 begon dan ook de Tv zender Talpa onder leiding van John de Mol. De eerste uitzending vond plaats in augustus 2005. Helaas werd dit geen succesvolle lancering en kwam er in 2007 al weer een einde aan het televisiezenderavontuur van John de Mol.

Op dit moment houdt John de Mol zich nog bezig met zijn bedrijf Talpa media. Ook dit bedrijf produceert formats voor nieuwe programma's. Kortom: John de Mol is één van de belangrijkste mensen in de wereld van de televisieconcepten.


Geschreven door: Lisette Lippens

Fout concept: 'Talpa'

Een goed voorbeeld van een fout concept is de inmiddels failliete tv-zender Talpa van John de Mol. Deze ging op 13 augustus 2005 van start. Na 2 jaar ging de zender op zwart.
Dit voornamelijk omdat de zender het publiek niet goed bereikte.
De kijkcijfers van de zender vielen daarom ook heel erg tegen. Een van de belangrijkste redenen daarvan is de slechte communicatie met de kijkers.
Veel mensen waren niet op de hoogte van de komst van een nieuwe tv-zender. Ook was het aanbod van programma’s niet ideaal.
Veel bekende presentatoren van goed bekeken programma’s stapten over naar Talpa.
Zoals Humberto Tan die bij de NOS wegging om bij Talpa een anders sportprogramma te presenteren.

Geschreven door: Lisette Lippens

Fout concept: de plastuit

Plastuit
De plastuit of plaskoker zijn ontwerpen voor vrouwen. Hiermee is het mogelijk om als vrouw staand te urineren. Deze tuit of koker kun je onder de vulva zetten om vervolgens staand te kunnen urineren.
De plaskoker is in 1982 uitgevonden door een Franse man. Er zijn verschillende vormen en materialen gebruikt voor deze plastuit.
Dit concept is slecht, omdat het bedrijf de groei niet kon bijbenen waardoor er financiële problemen ontstonden. In 2005 is er een faillissement aangevraagd. Er was niets mis met het concept zelf, maar met de bedrijfsvoering. Hierdoor meldden zich al snel nieuwe overnamekandidaten voor de plastuit.
Toch is het concept ook niet een veel gebruikt product. Vrouwen gaan toch liever naar de toilet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Plastuit


geschreven door: Lianne de Goede

Concept van het VERLEDEN: 'Radio'

Radio is draadloze telefonie en telegrafie, maar de betekenis is meer dan alleen dat. Het is een techniek om met radiogolven draadloos berichten over te brengen van zender naar ontvanger.
In 1895 wilde Nikola Tesla als eerste een demonstratie geven om elektrische signalen over een grote afstand te versturen. Maar zijn werkruimte vatte vlam en dus kon hij het experiment niet uitvoeren. Guglielmo Marconi lukte het datzelfde jaar wel om als eerste een radioverbinding van enkele kilometers te maken met een zelfgemaakte zender en ontvanger die was gebaseerd op een oscillator van Nikola Tesla’s ontwerpen. Ongeveer tegelijkertijd deed Alexander Stepanovitsj Popov hetzelfde. Beiden bouwden voort op het werk van Heinrich Hertz, die in 1887 ontdekte hoe elektromagnetische radiogolven konden worden opgewekt en terug ontvangen. Er is dus eigenlijk niet één echte uitvinder van de radio. Voor een radioverbinding zijn namelijk meerdere onderdelen nodig en deze zijn door allemaal verschillende personen uitgevonden.
In het begin werd radio alleen als middel gebruikt om signalen door te geven. Door de uitvinding van de elektronenbuis in 1906 werd het mogelijk echte geluiden uit te zenden. Berichten konden nu rechtstreeks ingesproken worden en hoefden niet meer in codes vertaald te worden.
In 1899 werd de eerste radioverbinding over het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk gebracht. In 1901 werd de eerste trans-Atlantische radioverbinding tussen Groot-Brittannië en Newfoundland tot stand gebracht.In 1919 kwam de eerste Nederlandse omroepzender op de radio. Het was de zender met de roepletters PCGG.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio een zeer belangrijk communicatiemiddel. Voor militaire doeleinden maar ook voor de mensen thuis. Zo probeerden onderduikers bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de oorlog.
De radio is een heel belangrijk concept geweest van het verleden. Het heeft mensen dichter tot elkaar gebracht en is vandaag de dag nog steeds een belangrijk communicatiemiddel.


Geschreven door: Davine Lambert

Concept van het VERLEDEN: 'de Walkman'

Een walkman is een op batterijen werkend apparaat dat cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en draagbaar is. Deze uitvinding van Sony werd in korte tijd zeer populair bij de jongeren.
Andere fabrikanten haastten zich om dergelijke apparaten uit te brengen, maar Sony bleef marktleider op het gebied van de walkman. Sony produceerde half jaren 80 apparaten die al veel compacter waren. In 1984 brachten de Japanners een portable cd-speler op de markt, de "Discman". In 1992 verscheen Sony’s minidisc, waarmee digitaal geluid afgespeeld en opgenomen kon worden. Dit draagbare apparaat verving langzaamaan de walkman. Philips kwam in 1999 als eerste de markt op met een draagbare mp3-/cd-romspeler. De concurrentie wordt nu steeds groter op het gebied van draagbare geluidsdragers.
De mp3-spelers worden steeds compacter en beter ontwikkeld. De Walkman is dus het begin geweest van de draagbare muziek, die zich nu nog steeds verder ontwikkeld.

Geschreven door: Jolijn Eijsbergen
http://www.wikipedia.nl/

Concept van het VERLEDEN: 'Disco's'




Disco’s
Een goed concept dat zich de vandaag de dag steeds meer heeft ontwikkeld, is het concept van de discotheken.
Het concept van de disco, is het gezamenlijk dansen op platen, in plaats van live muziek. De naam discotheek komt van de uitgaansgelegenheid ‘La discothéque’ aan de Rue de la Huchette in Parijs. Deze opende in 1941. Hier werd er gebruik gemaakt van platen in plaats van life muziek. Zo zijn de discotheken van nu ontstaan. In de jaren 70 werd de disco populair.
De microtrend disco, komt voort uit een behoefte naar vrijheid en vrijheid in praktijk brengen.
Tegenwoordig is iedereen bekend met de discotheken en is het erg populair onder de jongeren vanaf 16 jaar. De discotheken gaan met de muziekstijlen mee. Tegenwoordig word er voornamelijk housemuziek gedraaid.




http://www.concept-denken.nl/concepten/wat-is-een-concept/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Discotheek



Geschreven door: Lianne de Goede

Concept uit het VERLEDEN: ' Fiets '



In 1817 werd de eerst fiets uitgevonden door Von Drais, daaruit is de naam Draisine voortgekomen. De fiets werd toen gemaakt van hout en ijzer. De rem was van ijzer en het wiel werd gemaakt van hout en er zat geen band omheen. Von Drais had geen trappers uitgevonden.
Michaux de Michaux kwam in 1862 met een fiets dat erg op de Draisine leek maar dan wel met trappers. De trappers zaten aan het midden van het voorwiel. Het voorwiel was groter zodat het achterwiel sneller kon gaan en anders zou je ook veel harder moeten trappen om vooruit te komen.
Meyer bedacht het om de fiets lichter te maken omdat het idee van Michaux te hoog en te moeilijk te beklimmen was en je erg hard kon vallen als je bijvoorbeeld door een kuil reed. Meyer bedacht daarom een frame dat hol was. In 1870 kwam de Hoge Bi gemaakt door James Starley. De fiets had een groot voorwiel en was helemaal van hout. Met de Hoge Bi werden zelfs wedstrijden gehouden en er kon geremd worden door achteruit te trappen.Meyer maaktte ook een stalen frame en zette daaronder even grote wielen. Ook zaten er trappers op die verbonden waren een speciale as. Deze fiets had een ketting die aan één kant van het kwam totaan het achterwiel.
Rover werd in 1885 gemaakt door John Kemp Starley. Het frame was ongeveer gelijk als het frame daarvoor. De tandwiel werd groter waardoor het versnellingen kreeg. Dunlop verzon in 1888 de luchtband. Dat was de rubberen opblaasband zonder binnenband die kwam later.
En zo is de fiets zoals die tegenwoordig is.
Geschreven door: Serwenda Jongbloed

Concept van het VERLEDEN:'Grammofoon'


Dit is een apparaat waar je muziekplaten (lp’s) op af kunt spelen. Vroeger waren deze heel erg populair en bijna ieder huishouden had er een.
Emile Berliner is de uitvinder hiervan.
Door middel van een speciale metalen naald worden de platen afgespeeld.
Lange tijd werden muziekalbums nog dubbel uitgebracht, op cd en lp, maar naarmate meer en meer huishoudens een cd-speler verkregen en hun platenspeler weg deden werd de lp steeds slechter verkrijgbaar.




Geschreven door: Lisette Lippens

Concept van NU: 'Internet bankieren'


Rabobank internet bankieren
Het Rabobank Internet Bankieren komt voort uit de megatrend technologiesering. En door het drukke leven wat men tegenwoordig heeft is er minder tijd over en alles wat sneller en makkelijker kan word uitgevonden. Internet bankieren is, thuis je geldzaken regelen. Met internet bankieren kan je geld overmaken, rekeningen betalen en je saldo checken. Je kan al je bankzaken regelen vanaf je thuisbasis, op je werk of waar je ook maar bent en verbinding heb met het internet.Rabobank Internet bankieren is een goed concept omdat het ingaat op de trends van nu. Internet is een ontzettend belangrijk, en goed toegankelijk media geworden, dat vrijwel overal te gebruiken is. We leven steeds sneller en hebben steeds minder tijd, dus is het snel kunnen kijken op je rekening en geld kunnen overmaken per computer een ontzettend goed concept.
Geschreven door: Lianne de Goede

Concept van NU: 'Light producten'

Mensen worden tegenwoordig steeds dikker. Dit schrikt mensen af dus willen ze gezond eten en drinken. Maar ze willen ook hetzelfde blijven eten en drinken als ze nu doen. Een oplossing hiervoor zijn light producten. De producten zijn hetzelfde maar dan in een light vorm wat beter is voor de lijn. Je hebt tegenwoordig bijna van elk product een light vorm.Het idee van light producten is dat je hetzelfde kan eten en drinken maar dan is het zonder suiker. Je ziet dat bijvoorbeeld bij Coca-Cola Light maar ook bij boter zoals Becel Light. Het is de bedoeling om de originele smaak te behouden, maar met minder calorieën. Bij sommige producten is dit aardig gelukt.Het is een zeer geslaagd concept, omdat veel mensen willen afvallen of hun huidige gewicht willen behouden. Mensen zijn tegenwoordig ook veel meer met hun gezondheid bezig vergeleken met vroeger. Ook zijn ze bewuster van wat ze eten. Daarom worden er veel light producten gegeten om zo de vele suikers te vermijden. Maar om nog wel te kunnen eten wat je zelf wil.Daardoor zijn er ook steeds meer merken die hierop inspelen, zoals frisdranken; bijvoorbeeld Coca Cola maar ook boter; zoals bijvoorbeeld Becel. Er is veel vraag naar door mensen, dus dit is zeker een geslaagd concept.




Geschreven door: Lianne de Goede

Concept van NU: 'Segway Personal Transporter'



De Segway is ontwikkeld vanuit de gedachte van de voetganger. Het heeft compacte afmetingen waardoor smalle paden en wegen makkelijk zijn af te leggen. Buiten de kleine wegen kan de Segway een maximale snelheid van 20 kilometer per uur bereiken.
De Segway PT beweegt zich verplaatsing van het lichaamsgewicht. Door naar voren te leunen beweegt de Seway PT naar voorwaarts en door achterwaarts te leunen rijdt hij naar achter. Als je wilt stoppen moet je rechtop op de Segway staan. De Segway PT blijft in balans ongeacht de snelheid, gewicht of bagage dat word meegedragen. De Segway is op iedere ondergrond te gebruiken of je nou op een geasfalteerde weg rijd of een bospad. Het enig wat nodig is , is grip op de ondergrond. Alle elektronica is beschermd tegen de veranderde invloeden van buitenaf.




http://www.segway.nl/index.php?pagina_id=46
http://www.segway.nl/index.php?pagina_id=13
http://co2calculator.wordpress.com/2008/10/22/ban-public-transport-buy-segways-save-the-earth-with-the-help-of-the-cheeky-girls/

Geschreven door: Serwenda Jongbloed

Concept van NU: 'de Sleehak'


Tegenwoordig zie je veel schoenen met een sleehak, ook wel de ‘’wedge’’ genoemd .
De sleehak heeft een bekleed blok kunststof of kurk dat de tenen en de bal van de voet op de grond laat rusten, maar de hiel minstens 5 centimeter, of nog een paar centimeters meer, optilt.
De meeste mensen hebben het idee dat de sleehak meer steun geeft dan een normale hak, terwijl de hoogtes toch niet zoveel van elkaar verschillen.


Geschreven door: Lisette Lippens

Concept van NU: ' Senseocup Chocomel'


Naast de koffie en thee kon de warme chocomel niet achterblijven op het gebied van de Senseo! Met de naam Chocomel Hot heeft Fieslands Food weer een goed lopend concept op de markt gebracht.
De Chocomel Hot past helemaal in de huidige ontwikkeling veel mensen maken nu gebruik van de Senseo en het is veel handiger om alles met één apparaat te kunnen maken dan bijvoorbeeld oplospoeders en de magnetron om je koude chocomel in op te warmen.
Er is een special cup en cuphouder nodig om de Chocomel hot te bereiden in de Senseo. Dus er word geen gebruik gemaakt van een pad zoals bij de thee en koffie. Chocomel Hot is een chocoladepoeder speciaal ontwikkeld voor in de Senseo.
Geschreven door: Serwenda Jongbloed

concept van NU: 'Mobiele telefoon met MP3'





Tegenwoordig heeft elke mobiele telefoon een mogelijkheid om muziek erop te downloaden en af te luisteren. Dit is nu in deze tijd onmisbaar geworden.
Het enige wat je moet doen is de muziek die je leuk vind downloaden op bijv. Limewire en dan via een usb-kabel op je mobiele telefoon overzetten.
Wel heeft een mobiele telefoon niet zoveel opslagruimte als een echte mp3-speler. Je kan meestal niet meer dan een stuk of 10 nummers op je telefoon downloaden, het ligt ook aan de grootte van het bestand van het nummer.



Geschreven door: Lisette Lippens

woensdag 18 maart 2009

concept van NU: 'Plasma Televisie'


Het plasmascherm is, samen met de liquid crystal display (lcd), de opvolger van de kleurentelevisie. De beeldbuizen hebben de laatste jaren vele verbeteringen ondergaan zoals beeldstabiliteit, kijkhoek en vlakheid. Maar het plasmascherm heeft een aantal duidelijke voordelen.
Plasmaschermen zijn de concurrent van lcd-schermen, die nu nog het meeste als computerbeeldschermen worden gebruikt.
Plasmaschermen hebben onder andere als voordeel ten opzichte van lcd-schermen dat de kleurenweergave mooier en preciezer is. Plasma heeft een hoger contrast (zwart is ook echt zwart), hogere lichtopbrengst, grotere kijkhoek en snellere reactietijd.

Een plasmascherm is zeer ondiep, zodat het als een schilderij aan de muur kan worden opgehangen. Het beeldoppervlak kan veel groter worden gemaakt, en beelddiagonalen van meer dan een meter zijn haalbaar.

Geschreven door: Jolijn Eijsbergen

http://wikipedia.nl/
http://www.google.nl /

concept van NU: 'Wokken'

Wokken, ook wel roerbakken genoemd, is een snelle en gezonde kooktechniek voor veel ingrediënten en gerechten. Wokken doe je in een wokpan. Dit is een pan die van plaatstaal is gemaakt. Door de holle bodem en hoge randen is het voedsel al snel gaar boven een felle hittebron en behoudt het eten zijn kleuren, smaken, vitamines en andere voedingsstoffen. Hierdoor blijft de kwaliteit van het eten hoog.

Dit verklaart dan ook de populariteit van wokrestaurants.Deze snelle bereidingswijze is ook heel economisch. Er staat met wokken binnen een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Omdat er ook heel weinig olie of vet nodig is, hebben gewokte gerechten in principe een laag vetgehalte. Ook bevat het eten weinig cholesterol en calorieën.



Geschreven door: Jolijn Eijsbergen
http://www.woktogo.nl/
http://www.conimex.nl/

Concept van NU: 'de TomTom'

Tom Tom is een Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. Het is Europa’s grootste en wereldwijd een van de marktleiders van navigatietoepassingen.
In 1991 begonnen Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen het bedrijf Palmtop. Het bedrijf Palmtop ging toepassingen ontwikkelen voor de eerste generatie handheld computers. In die tijd waren de meeste toepassingen voor zakelijk gebruik, maar later werd duidelijk dat particulieren ook behoefte hadden aan personal organisers. Palmtop begon kleine commerciële applicaties te ontwikkelen van spelletjes en woordenboeken tot routeplanners. Om deze toepassingen wereldwijd te kunnen verkopen kwam Corinne Vigreux in 1994 bij het team. In 2001 werd Harold Goddijn de vierde volledige partner en het bedrijf kreeg de nieuwe naam Tom Tom. Tom Tom kwam met een mobiel autonavigatiesysteem: de TomTom navigator, dit product werd een groot succes. Tegen de tijd dat TomTom naviagtor 2 in het voorjaar 2003 uitkwam, haalde het bedrijf Mark Gretton (die bij een ander navigatiesystemenbedrijf werkte) over om bij Tom Tom te komen werken. Ze zouden dan een hardwareteam samen stellen en alles in één navigatieproduct ontwikkelen. Het navigatie systeem van Tom Tom is een groot succes geworden en vandaag de dag vind je het in veel auto’s. De TomTom is een voorbeeld van een succesvol concept van NU.

Geschreven door: Davine Lambert

Concept van NU: 'de iPod'

Ex-Philipswerknemer, Tony Fadell kwam met het idee van de iPod. Het kostte hem veel moeite om fabrikanten te overtuigen van zijn idee. Apple Computer nam Fadell in februari 2001 wel aan en vond zijn idee bruikbaar. Jonathan Ive bedacht de vormgeving van de iPod.
Op 23 oktober 2001 kondigde Apple de eerste generatie iPods aan. Dit model iPod had een 5 GB harde schijf en de grootte van een pakje sigaretten. Het was met 80 gram wat aan de zware kant. De voorkant was uitgevoerd in helder wit plastic en de zijkanten en achterkanten waren van metaal. Ondanks grote kritiek op de iPod (bijvoorbeeld over de prijs van €450 ($399) en voorspellingen dat de iPod zou mislukken, werd het apparaat een groot succes. Al snel na de succesvolle lancering werden nieuwe modellen aangekondigd. Er zijn nu bijna meer dan 5 generaties van iPods en de apparaatjes zijn keer op keer succesvol. Apple weet vernieuwing te brengen op de markt met hun iPods en dat spreekt de mensen aan. De nieuwste ontwikkelingen van de iPod is de iPod touch en de iPhone. De iPod touch is een uitgebreide iPod met touchscreen en vele extra’s. De iPhone noemt men weliswaar geen iPod meer, maar is hier wel vanaf geleid. Buiten dat je ermee kan bellen kan de iPhone alles wat een iPod ook kan. De iPod is een voorbeeld van een zeer succesvol concept.


Geschreven door: Davine Lambert

dinsdag 10 maart 2009

53 microtrends van maxitrend: multicultureel

53 microtrends/concepten:

- activiteiten voor alle culturen
- schaatsen in de moskee
- elfstedentocht met kamelen
- multicultureel museum
- burka met ipod
- nationale feestdag (voor alle culturen)
- AH 'kies en kook' met Marokkaans/Turkse gerechten
- schaatsbaan in 'buitenlandse sferen'
- sauna voor hoofddoekjes
- restaurant (elke avond gerechten uit een andere cultuur)
- hotel (elke kamer is ingericht op basis van een cultuur. Kamers stralen een cultuur uit)
- theehuis met thee en taartjes uit verschillende landen
- fietsdagen voor allochtonen
- marokkaanse stroopwafel (ook zoet net als Baklava)
- vla/yogurt met Baklava-smaak
- mixen van eten (puur Hollands eten vermengd met een toefje multiculti)
- evenement multicultureel gericht
- dropjes met multiculturele smaken
- reizen gericht op het leren kennen van elkaars cultuur
- datingbureau gericht op het koppelen van verschillende culturen
- verplichte lessen op school over enkele basisculturen (bv meer kennis over cultuur: Turkije, Nederland, etc.)
- klompendans op Turkse muziek
- multiculturele marathon door de hoofdstad
- tijdschrift over de multiculturele samenleving. met verhalen over mensen die geemigreerd zijn naar Holland.
- pretpark met verschillende werelddelen
- kookworkshop met verschillende culturen
- internationale kindersportdag
- 'culturen festival'
- dansavond met dansen uit verschillende landen
- nederlanders doen vrijwillegerswerk in een turks koffiehuis of moskee.
- sinterklaasfeest voor de moslims
- suikerfeest voor iedereen in nederland
- cd met muziek in verschillende talen
- beurs om informatie te krijgen over verschillende culturen
- hippe burca voor iedereen
- cultuurplein
- festival "Werelddelen"
- televisie omroep
- week intergratie alle culturen voor Nederlands
- radiozender, ieder uur een andere cultuur, verschillende soorten muziekstijlen/culturen
- buurthuis, alle culturen onder 1 dak
- cursussen voor buitenlanders, Nederlandse taal
- uitwisseling cultuurgezinnen door elkaar
- grote bbq, eten van alle culturen
- spelletjes voor kinderen met info alle culturen
- leervideo's over alle culturen voor kinderen
- maandelijkse workshop
- dansavonden, traditionele dansen leren
- typische Hollandse dag/avond
- rond Nederland trekken met de bus voor verschillende culturen
- multiculturele woonbeurs
- Chinese snoepjes
- website voor uitwisseling informatie over allerlei culturen

dinsdag 3 maart 2009

Trends en Trendpiramides

Trends
Bij trends denken mensen vaak direct aan mode. Een nieuwe kleur of model, een apart bankstel, een hip kapsel enz. Trends zijn veel breder dan dit en te vinden in de gehele maatschappij. Een trend is een verandering tussen het bestaande in de omgeving.
Er wordt wel eens gezegd dat trends de toekomst bepalen. Maar trends veranderen elk moment, trends komen en verdwijnen. Als een bedrijf de consumenten genoeg kan over tuigen, d.m.v. reclame neemt dat andere bedrijven weer mee. Dit is een manier waarop de ‘trendsetter’ en de ‘trendvolger’ ontstaan. Naast de bedrijven is er ook nog een andere manier waarop trends kunnen ontstaan. Deze manier ligt in de handen van de consument die zich bewust of onbewust losmaken van bestaande trends en reclame, zij volgen hun eigen koers.
Trendwatchers over de hele wereld pikken dit op en op deze manier kan iets ook een trend worden. Deze trendwatchers werken voor een bepaald bedrijf, maar kunnen ook een onafhankelijke trendwatcher zijn die publiceert. Trendwatchers zijn mensen die de trends op alle gebieden in de gaten houden. Ze houden het menselijk gedrag in de gaten en voorspellen zo wat de trends van de toekomst zullen worden.
Trendpiramides
De trendpiramide is een hulpmiddel om trends goed in kaart te brengen. De trendpiramide is uitgevonden door Hilde Roothart en haar trendbureau ‘Trendslator’ voert trendonderzoeken uit dmv deze piramides. Een trendonderzoek bestaat uit een onderzoek op basis van trendniveaus. Eerst wordt de maatschappelijke trend (megatrend) in kaart gebracht, dit is de grootste trend. De maatschappelijke trend wordt niet door iedereen even bewust ervaren. Uit de Maatschappelijke trend ontstaat de consumententrend (maxi/macrotrend). En uit de consumententrend ontstaat de kleinste trend, namelijk de markttrend (microtrend). Door de trends van groot naar klein te weergeven in een trendpiramide wordt de trend meer doorgrond en daarmee ook duidelijker.

Trendwatcher: Peter Schwartz

Shell kon in 1973 adequaat reageren op de oliecrisis, het had er rekening mee gehouden dat de OPEC-landen de uitvoer van de olie zouden verminderen en de olieprijsstijgingen van 1979 waren voorzien net zoals de ondergang van de Sovjet Unie. Hun geheim? Peter Schwartz en zijn afdeling Group Planning. Peter Schwartz maakte ten tijden van de bovengenoemde voorbeelden deel uit van die afdeling en is scenarioplanner. In 1988 begon hij voor zichzelf met zijn Global Business Network. Schwartz houdt zich bezig met de mogelijke gevolgen van sociale, economische, politieke, technologische en andere trends. Schwartz is van mening dat trendwachting vooral zin heeft voor bedrijven zoals Shell, die kapitaalintensief zijn en lange productcycli hebben. Bedrijven met korte cycli die sterk modegevoelig zijn, hebben weinig aan een scenario, aldus Schwartz. “Want voor die bedrijven ziet de toekomst er elke dag anders uit.”

Geschreven door: Lisette Lippens

Trendwatcher: Faith Popcorn

Faith Popcorn wordt ook wel de “Moeder aller trendwatchers” genoemd. Die naam heeft ze vooral te danken aan de boeken die zij samen met Lys Marigold schreef. The Popcorn Report, Clicking en EVAlutie zijn een aantal titels van deze boeken. Faith Popcorn is in 1947 geboren en misschien is zij nog altijd de New Yorkse reclamecreatief die zij was voordat ze wereldberoemd trendwatcher werd. In elk geval zijn haar presentaties en de uitdrukkingen die zij heeft bedacht, zoals 'clanning', 'cashing out' en 'mancipation' van een creatieve achtergrond.
In het laatste boek van Faith Popcorn 'A Dictionary of the Future'heedt ze geen trends en geen toekomstvoorspellingen beschreven, maar alleen nieuwe begrippen. Het grote publiek zal haar altijd blijven zien als trendwatcher, en dan vooral als de 'ontdekker' van het 'cocooning' (thuis blijven, je terugtrekken in een beschutte omgeving). Faith Popcorn wordt niet door iedereen even serieus genomen, maar haar klanten (grote bedrijven zoals IBM en Nissan) hebben geleerd goed naar haar adviezen te luisteren. Want Faith Popcorn was degene die Coca Cola waarschuwde dat de introductie van New Coke op een commerciële ramp zou uitlopen. Hier had ze gelijk in.


Geschreven door: Jolijn Eijsbergen

Trendwachter: Marian Salzman

Marian Salzman: internet en meerVan de vijf favoriete trendwatchers van eYe is Marian Salzman (44) degene die zich het meeste met internet heeft beziggehouden. Wat heet! Sinds begin jaren negentig is ze actief op internet, ze deed al veldonderzoek via nieuwsgroepen op internet toen de meeste marktonderzoekbureaus nog maar net de kantoorautomatisering op orde hadden, en in 1997 vestigde ze met haar boek 'Face2face in cyberspace' haar naam als cybergoeroe. Niet helemaal terecht. Zij was namelijk niet zozeer geïnteresseerd in de technische aspecten van internet, als wel in de manier waarop de techniek ingrijpt in ons dagelijks leven. In 'Trends voor de toekomst' gaat zij met co-auteur Ira Matathia in op de consequenties van de digitalisering van het leven. De laatste jaren nemen de bits en bytes een minder prominente plaats in het werk van Salzman in, en profileert zij zich als een allround trendwatcher à la Faith Popcorn. Laatste trend volgens haar: de opkomst van de metrosexual, de man met allerlei vrouwelijke trekken. Overigens schijnt ze dat woord niet zelf te hebben bedacht. Daar staat tegenover dat ze in 1993 het woord 'wigger' heeft gemunt: een blanke die het liefste een neger wil zijn.

Geschreven door: Lianne de Goede

Trendwatcher: Hilde Roothart

Hilde Roothart (geboren in 1966) is een bekende trendwatcher. Ze houdt zich al 10 jaar bezig met trendonderzoek. Ze is oprichter van trendslator, een bureau dat zich bezighoudt met de vertaling van trends naar strategieën en concepten, markten en merken. Ook heeft Hilde Roothart de trendpiramide bedacht. Haar werkzaamheden, publiceren, presenteren, doceren en adviseren, hebben zowel betrekking op de vraag wat de trends zijn als op de vraag hoe bedrijven om moeten gaan met veranderingen in de markt, bij de consument en in de maatschappij.
Ze studeerde modevormgeving aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten en werkte voor verschillende styling en adviesbureaus. Samen met Wim van der Pol schreef ze Van Trends naar Brands (2001). In het najaar van 2005 verscheen ZIEN – Trends van vandaag, markten van morgen.


Geschreven door: Davine Lambert

Trendwatcher: Lidewij Edelkoort


De 52-jarige, in Wageningen geboren Edelkoort is bovendien altijd onderweg. Van haar werkwoonplaats Parijs, waar haar trendwatch-bureau Trend Union is gevestigd, naar Eindhoven, waar ze parttime directeur is van de Design Academy. Tussendoor reist ze naar alle uithoeken van de Derde Wereld, Japan en Amerika om inspiratie op te doen voor haar voorspellingen over het gedrag van ons, consumenten, in de westerse wereld.
Ruim twintig jaar geleden begon Edelkoort na haar opleiding aan de kunstacademie in Arnhem .Haar naam groeide toen ze voorzag dat er overal teddyberen zouden verschijnen. En inderdaad, opeens waren ze er: knuffels in de kerstboom, als beeld op truien of als kussen op de bank van volwassenen. Meer en meer ontwikkelde zij zich als sensor van smaak- en gedragspatronen die voor de industrie de bron vormden voor het ontwikkelen van nieuwe productlijnen. En omgekeerd riepen bedrijven als Esprit, Coca-Cola, Nissan, Philips, Siemens en KPN haar hulp in bij het uitdenken en vormgeven van artikelen die de dragers werden van haar voorspellingen over consumptiebewegingen. Zo werd Edelkoort een zichzelf versterkend fenomeen.Nijdig wordt ze als mensen haar bestempelen als een toekomstvoorspeller van producten die ze zelf ontwerpt in opdracht van de industrie. Haar werk beschrijft ze als het opvangen van etnische, artistieke, literaire en consumptieve bewegingen die sluimeren in de maatschappij, ze op een rijtje zetten, analyseren en doorgeven aan de industrie. Ik ben een vrouw die goed is in intuïtie en analyse. Daarvoor leest ze alles wat los- en vastzit, spreekt ze mensen uit het veld van huisvrouwen tot industriëlen en observeert ze de samenleving.

Geschreven door: Serwenda Jongbloed

'Yoga' trend van het VERLEDEN

Het communiceren zoals mensen het vroeger kennen is niet meer. Er worden steeds meer dingen gemaakt om het communiceren/ socializen met elkaar te moderniseren. Social networking via het internet is al een geruime tijd een enorme hit. Het is een snelle, en vaak kosteloze manier om heel snel je netwerk van kennissen uit te breiden en bovendien leer je de vrienden van je vrienden kennen, en zij ontmoeten jou. Een voorbeeld hiervan is het bekende hyves.Wat er nu aan zit te komen is het location based networking(GPS). Hierbij kan je bijvoorbeeld via je telefoon door middel van GPS zien waar je vrienden zich op welk moment dan ook bevinden en met wie. Uiteraard moeten die mensen ook GPS hebben op hun telefoon.

Geschreven door: Lisette Lippens

'Hippies' trend van het VERLEDEN

De hippiecultuur is een jeugdcultuur, subcultuur en tegencultuur die ontstond in het midden van de jaren 60. Hippies worden gezien als de makers van de flowerpower beweging en zijn daarom voor altijd verbonden met de seksuele, muzikale en sociale revolutie van de jaren '60 en '70.

Hippies verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruik maakt van technologie. Deze leidde volgens de hippies tot onnatuurlijkheid en milieuvervuiling. Ze vonden ook dat de mensen binnen deze maatschappij zich te veel op werk, geld, bezit, status, zekerheid en macht richtten. Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, oorlog, discriminatie en geweld.


Geschreven door: Jolijn Eijsbergen

'Minirok trend' van het VERLEDEN

In de jaren zestig komt er veel opstand van de jeugd. De jeugd zet zich af tegen de ouders en het regime waarin zij leven. Op politiek gebied zet de jeugd zich af. De Berlijnse muur, Cuba en de oorlog in Vietnam zet vele jonge mensen aan het denken. De seksuele revolutie wil vrije liefde en seksuele voorlichting op jonge leeftijd. De pil komt in de markt en daarmee wordt seks buiten het huwelijk makkelijker. Deze factoren vergroten allemaal het gevoel van vrijheid. Door deze factoren veranderd de mode ook sterk.
Er ontstaat een zogenaamde ‘straatmode’, deze komt uit Engeland. De belangrijkste ontwerpster is Mary Quant. De ideale vrouw is deze tijd een heel dun meisje, zonder enkele ronding. Mary Quant ontwerpt in 1965 ‘de minirok’, alhoewel André Courrèges soms ook als de bedenker van de minirok wordt gezien. De minirok kwam tot halverwege de dij en in 1967 zelfs even tot net onder de billen. Door de minirok worden kousen afgeschaft en daarvoor in de plaats komt de panty. In geen geval mag de mode chique zijn. De jongeren willen laten zien dat ze jong zijn, geld verdienen, leven zoals zij dat willen. De minirok werd in die tijd gezien als een uitdaging en een manier om mensen te shockeren maar ook als uiting van het zelfbewust worden van de vrouwelijkheid van de vrouw. In de jaren 60 wordt de minirok steeds populairder. Op straat zie je ze overal in alle soorten en maten. Je hebt minirokken met prints, minirokken die nog minimaler zijn dan andere en minirokken in alle kleuren van de regenboog. De minirok groeit uit tot een ware trend.
Geschreven door: Davine Lambert

'Knikkeren trend' van het VERLEDEN

Knikkeren, de trend die steeds weer terugkeert. De Van Dale definieert de knikker als volgt: knik·ker de; m -s glazen, stenen speelballetje: (inform) er is stront aan de ~ het is mis; (inform) een kale ~ een kaal hoofd. De knikker waar wij het over hebben is het kleine glazen, stenen speelballetje. De rage die zo langzamerhand is uitgegroeid tot een trend. Knikkeren is ontstaan in de oudheid. De Romeinse en Egyptische kinderen speelden er al mee. Knikkers van klei worden sinds 1870 in fabrieken gemaakt. Vanaf 1890 konden ook de glazen knikkers fabrieksmatig worden gemaakt door de speciale knikkermachines. Knikkeren blijft een spel dat steeds maar weer terugkeert, zelfs nu nog. Men verlangt altijd wel naar een hype of een rage zoals knikkeren, jojoën of iets dergelijks, iets om de mens bezig te houden. En knikkeren is een spel dat nooit verveeld.
Geschreven door: Davine Lambert

'Appelboom in de tuin' trend van het VERLEDEN

Een trend van vroeger was de behoefte om gezond te leven. Mensen wilden goed voor zichzelf zorgen. Denk aan de hoeveelheid mensen die hun eigen eten verbouwden. Dit had allemaal te maken met de megatrend Conservering. Het was toen nog niet zoals nu dat je allemaal vet eten kunt krijgen waar je ook bent. Nu staat er op elke hoek van de straat wel een patatzaak. Vroeger was dat niet zo, de mensen waren juist blij als ze gezonde dingen konden eten omdat er vroeger in de oorlog weinig te eten was.
Geschereven door: Lianne de Goede

'Walkman' trend van het VERLEDEN

De walkman verscheen voor het eerst in 1979 en geïntroduceerd werd door de Japanse fabrikant van Sony. De Walkman is bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san, de oprichter van Sony. Een walkman is een op batterijen werkend apparaat datcassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en draagbaar is. Deze uitvinding van Sony werd in korte tijd zeer populair bij de jongeren.
De tape van een audiocassette heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 50 jaar. Door de angst voor gehoorbeschadiging rustten fabrikanten halverwege de jaren '80 hun producten uit met een limiter. Hierdoor kon er een maximaal geluidsniveau worden bereikt, zodat dit geen schadelijke gevolgen zou hebben.
De eerste draagbare muziekspeler die de naam Walkman had, was de Sony TPS-L2. Deze werd op de markt gebracht op 1 juli 1979.
Geschreven door: Jolijn Eijsbergen